SAYAT NOVA'YI TANIYALIM MI

Sevgili Okurlar ,

Bu hafta sizlere bir şairi tanıtmak istiyorum. Sayat-Nova. Sayat Nova'yı neden seçtim biliyor musunuz . O şair aynen benim gibi sizler gibi insan ayırdetmeksizin  yaşamış ve eserlerini de bu mantıkla üretmiştir. Ermeni olmasına  rağmen  Gürcistanda yaşamış ve eserlerinin çoğunu  Azeri Türkçesiyle yazmıştır. Ne kadar ilginç değilmi?  Bir Ermeni şairin Azeri Türkçesi ile eser  vermesi. Bu onun dünyaya bakışını  ortaya koyuyor sanırım.  Uzun yıllar  bölgede Azeri, Ermeni,Gürcü halkların kardeşlik ruhunun sembolü olmuştur. Asıl adı  Harutyun Sayatyan olan Sayat Nova ; 14 Haziran 1712 de Gürcistanda doğmuştur. O bir Ermeni şair, müzisyen ve ashikti. Şarkılarını ve şiirlerini Ermenice, Azerice, Gürcüce ve Farsça dillerinde yazmıştır.

Sayat-Nova ismine çeşitli yorumlar yapılmıştır. Bazılarınca "Sayat"ın arapça Seyyiden geldiğini, "Nova"nında Farsça Nava'dan geldiği düşünülerek  "Şarkının Efendisi" veya  "Şarkıların Kralı "  olarak okumuştur. Bazılarıda Sayad'ın torunu (ın Arapça neve) bazıları ise  şarkının avcısı (sayyad) olarak okur.

Ermenistan'da ise Sayat Nova, yüzyılının Ermeni şiirine ve müziğine önemli katkılarda bulunan büyük bir şair olarak kabul edilir. Tüm hayatını derinden dindar bir toplumda yaşamasına rağmen, eserleri çoğunlukla laik ve romantik dışa vurumculuk ile doludur.

Binlerce eser yazmış olsa da, yaklaşık 220 şarkı Sayat-Nova'ya atfedildi. Şarkılarını da şiirleri  gibi Ermenice, Gürcüce, Farsça yazmışsada mevcut şarkılarının çoğunu Azeri Türkçesi iledir. Sayat Nova ayrıca dördünün(Türkçe,Ermenice,Gürcüce ve Azeri Türkçesi) arasında hareket eden bazı şiirler yazmıştır. Ünlü şarkılarından biri “Աշխարհում իմն տունիս”  yani  “Bu dünyada sen benimsin” dir.

  

Ayrıca Azeri şarkılarıyla da tanınıyordu:

"Birisin diar Sayiat nova naradan,

  Birisin hed diar birin hamandan.

  Va'tanum t'ipl (i) z dur samt'I Gurcistan.

  Anam hawlabarlo (w) at'am halaplu "

 

 müzikal yeteneği çok yüksekti , "Kamança" çalmaktaydı , Tiflis'te (günümüzün Tiflisi) Gürcistan Kralı II. Heracle'nin müzisyeni oldu. Ancak Kralın kız kardeşi Anna ya ne aşık olduğu için mahkum edildi. Kral onu sonsuza dek ülkeden terk etmeye zorladı! son yıllarını keşiş olarak yaşadı. Sonra anavatanı Ermenistan'a geri döndü. 27 Eylül 1795 de 83 yaşında öldü.

 Ayrıca şiirlerinde aşkın, doğanın ve kadının güzelliği hakkında yazdı, kadını yabani gül tarifini yapti
 

“o güzel ama ... güllerdeki sivri uçlar gibi acıtabilir"

Nasıl sevdiniz mi ? Sayat Nova'yı......................................

Size Sayat Novanın hayatını anlatan "Narların rengi" filmini tavsiye ederim, 1968 yapımı bir film olsa da beğeneceğinizi umuyor. Sayat Nova ve filmi hakkında yorumlarınızı bekliyorum.

TAMAR 

30.04.2020

 

 

 

 

 

 

10 Yorum

Nilgün tezer

Nilgün tezer

30 Nisan 2020
Tamar hanım, Yazınız vesilesi ile sizinle tanışmış olduk. Tavsiye ettiğiniz filmi ilk fırsatta izlemek istiyorum.Zira nar benim en sevdiğim meyvedir... Kaleminize sağlık. Yeni yazılarınızda buluşmak üzere, sevgiler
Halit Çalışkan

Halit Çalışkan

30 Nisan 2020
Sayat Nova yı ilk defa duydum bilgilerimizi arttırmak için yeni yazılarınızı bekliyoruz
Armağan ümit çı

Armağan ümit çı

01 Mayis 2020
Merhaba tamara hanım, sizi ve değerli ailenizi Serdar taştanoğlu hocamızın beyrut anılarından tanıyoruz. Bize hiç tanımadığımız değerli bir sanatçıyı tanıttığımız için teşekkürler. Çalışmalarınızda başarılar dilerim.
Gonca

Gonca

01 Mayis 2020
Barların Rengi filmini merak ettim. İzleyeceğim. Sevgiler.
Suna Gülgüden

Suna Gülgüden

01 Mayis 2020
SAYAT NOVA ile ilgili bilgiler için teşekkür ederiz Tamar hanım!! Gürcistan 'da doğmuş olduğu için "Narların rengi' 'adlı filmde buranın kültürel rengini de görüyoruz galiba!! Koyun ve horoz figürleri, ayrıca halıcılık, dantel fazlaca işlenmiş filmde, Fakat insanlar mutsuz çünkü ysşamlarında dini ağırlıklı, şekilsel ve törenlerle fazlaca yaşıyorlar. Gülümseyen bir kişi yok. Üzerlerinde fazlaca bir baskı var, Film çok enteresan, kıyafetler süslü ve zengin. Müzik herzaman var. Bu filmi sizin sayenizde izledim ve o zamanlar hakkında bir bilgi sahibi oldum. Bence Sayat Nora sevgi ve yaşayamadığı özgürlüğü eserlerinde yaşamış olabilir. Eserlerini okumak, öğrenmek lazım. TEŞEKKÜR EDERİZ BİZE VERDİĞİNİZ BİLGİLER İÇİN! "DİĞER YAZILARINIZI BEKLİYORUZ!!
Ayşe Sakallı

Ayşe Sakallı

04 Mayis 2020
Çok teşekkürler bu güzel yazı ve bilgiler için. İlk fırsatta izleyeceğim filmi.
Erdoğan Kocaata

Erdoğan Kocaata

04 Mayis 2020
Teşekkürler Tamar hanım , Sayat Nova hakkında bizi bilgilendirmiş oldunuz. Birbirimizi daha iyi tanıyacagımıza inanıyorum....
Erdoğan Kocaata

Erdoğan Kocaata

04 Mayis 2020
Teşekkürler Tamar hanım , Sayat Nova hakkında bizi bilgilendirmiş oldunuz. Birbirimizi daha iyi tanıyacagımıza inanıyorum....
ERTUĞRUL ÖZBAĞ

ERTUĞRUL ÖZBAĞ

05 Mayis 2020
Gürcü ve Ermeniler kadim uluslardan dır,dünyada pek az milletin alfabesi vardir bunlardan biriside gürcü alfabesidir, Gürcüler ile Türkler ve Ermeniler uzun yıllar bir arada yasamişlardır. Üniversite ve iş hayatımda pek çok arkadaşlarım var,halende konuşuruz.Ben yazları büyükada dayım burada ermeni çok arkadaşım var,bunlardan bu buyuk şairi de duymuştum. Kahirede büyük bir otelde ve Halep de bir restoranda Türk çe konuştuğumuzu dinleyip gelen iki garson un ermeni ve gürcü olmalarına rağmen çok güzel Türk çe konuştuklarına da şahidim.Şairler bu insani duyguları eserlerinde nasıl da güzelde anlatırlar.
şuküfe

şuküfe

07 Mayis 2020
Bu şaiiri hiç tanımiyordum . cok teşekkur ederim paylaşdığınız için

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.