BİZDEN BİRİ ASLINDA SİZDEN BİRİ -

SİZDEN BİRİ, ASLINDA  BİZDEN BİRİ 

"O" BİZDEN BİRİ ASLINDA "O " SİZDEN BİRİ.......

Sevgili okurlarım yazımın başlığının böyle olması kafanızı karıştırdı değil mi Ancak şunu söyleyebilirim ki bu tesadüfi konulmuş bir  başlık veya rastgele bulunmuş bir başlık değil dir. Bana göre o kadar gerçeği yansıtmaktadır.

Aşağıda bahsedeceğim kişi Osmanlı zamanında Osmanlıya hizmet etmiş ve ilk Türk Operasını yazmış Ermeni kökenli biri  vatandaşınızdır. Kökeni itibariyle bizden biri yani Ermenidir ama uyruğu itibariyle sizden biridir yani Osmanlı Türk vatandaşıdır.  Başka bir açıdan bakarsak bizden biridir ama size,bize  ve müziğe sanat kültüre kısacası  insanlığa hizmet etmiş değerli bir müzik adamıdır. Bu durumda bir de şu ortaya şu çıkıyor  topluma, sanata kültüre, spora hizmet etmenin kökenle, milliyetle ilgisi yok. Kişinin insan olması, vicdanı olması, yaptığı işi sevmesi, insanlığa hizmet etmeyi sevmesi yeterlidir.  Doğrusu da bu değilmi ............... Kim bu değerli kişi ; 

Bu değerli kişi "Tigran Tchouhadjian"  Nami diyer  "Dikran Çuhacıyan"dır. 

 

Ermeni besteci, şef, kamu aktivisti ve Osmanlı İmparatorluğu'ndaki ilk opera kurumunun kurucusuydu. Türk tarihinde ilk opera bestecisi olarak kabul edilir. Tchouhadjian, Istambul doğumlu, Besteci Gabriel Yeranian'ın sınıfında okudu, ardından Milano'da dersleri aldı. O dönemin diğer Ermeni aydınlarıyla birlikte ulusal kültürün gelişimi için savaştı, Ermeni müzik toplulukları, tiyatrolar, okullar, gazeteler ve ücretsiz konserler düzenledi. Eserlerinde Tchouhadjian, Avrupa müzik teknikleri ve Ermeni halk melodilerinin unsurlarını kullandı. Piyano, şarkılar ve romantizm, oda ve senfonik eserler, operalar (Zemire, 1890; Leblebiji, 1875) vb. Tchouhadjian, Kral Arsaces II (Arshak II) hakkında tarihsel bir gerçeğe dayanarak ilk Ermeni operası Arshak II'yi (1868, kısmen 1873'te sahnelendi) yarattı.

 

.

 Koro ve baleleri olan ilk “Ermeni büyük operası” dır.  Eserleri  29 Kasım 1945'te Erivan'daki Ermeni Opera Tiyatrosu opera tiyatrosunda toplandı. II. Arshak Ermeni müzik kültürünün bir “mücevheri” kabul edildi.  Erivan Opera Tiyatrosu repertuarını süslemeye devam etti. 2001 yılında San Francisco Operası'nda sahnelenmiştir.

  

Dikran Çuhacıyan olarak, Donizetti'nin Belisario'su 1840 yılında Türkçe çevirisinde yer almış olmasına rağmen, Türkçe'nin ilk orijinal operası olan Arif'in Hilesi'nin bestecisi olarak hatırlanır. Türkiyeden hiç kopmamış ölene kadar sevdiği Türkiyede yaşamış ve hizmet etmiştir.

11 Mart 1898'de İzmir 'de eski adıyla (Smyrna'da ) ölmüştür. Tchouhadjian, İzmir  Ermeni mezarlığına gömülmüştür.

Çuhacıyann  eserlerini incelediğinizde  yazımın başındaki giriş paragrafımda ifade etmek istediğim düşüncemde  ne kadar haklı olduğumu anlayacaksınız .

Çuhacıyanın eserleri

1-Sahne eserleri ; Şair evlenmesi, Mekteb Ustası, Mekteb Seyri, Arşak II, Arif’in Hilesi, Köse Kâhya, Leblebici Horhor Ağa, Zemire, Indiana, Aleksinaz,

2-Marşları ; Vatan Yahut Silistre, Patrik Nerses Varjabedyan İçin Cenaze Marşı,  Marche Funebre, Acem Marşı, Zeybek Opereti Marşı, Piyano parçaları, Mouvement Perpetuel, Cascade de couz,Illusion (vals), Apres La Gavotte, Deux Fantaisies Orientales, La Lyre Orientale, Laura,Rapelle-tois (Hatırla) ve Romans .

Gördüğünüz üzere eserleri̇ arasında Osmanlı Türk tari̇hi̇ i̇çi̇n çok önemli̇ bi̇r kahramanlık destanı olan Silistre Zaferi içim bir marş bile  yazması sıradan bir olay değildir.  Osmanlı ve Türkleri gururlandıran  bir Zafere ait  bir marş yazıp, bu gururda pay sahibi olmaktan çekinmemiştir. 

Bu davranışı onun hem gerçek bir müzik adamı hemde  vatandaşı bulunduğu devlete sadık bir  kişi olduğunu ortaya koymaktadır. Bulduğum bir kaynakta şu yazmaktadır.                 " Silistre zaferi  Osmanlı ve Türkleri için çok önemlidir. Osmanlı tarihinde Silistre zaferi için  Silistre müdafaası Osmanlı Devleti için büyük bir stratejik zafer olup orduya ve halka büyük moral kazandırmıştır.  Müdafaa üzerine destanlar ve marşlar yazılmıştır. (bkz: Dikran Çuhacıyan Efendi) ve bir de önemli tiyatro eseri (bkz: Namık Kemal - Vatan, Yahut Silistre) yazıldı."

Umarım bu haftaki yazımı da beğenirsiniz .Sevgilerimle...........

TAMAR

22.05.2020

 

13 Yorum

Ayla

Ayla

22 Mayis 2020
Bilgilendirmeleriniz çok kıymetli, teşekkürler.
Erdogan Kocaata

Erdogan Kocaata

22 Mayis 2020
Sanata hizmet etmis bu topraklarda herkesin onunde saygi ile egilirim...tesekkurler...
Aysel Taştanoğl

Aysel Taştanoğl

22 Mayis 2020
Sevgili Tamar sizden ve de bizden kıymetli bir müzik adamını tanıtan yazın için teşekkürler
Nilgün tezer

Nilgün tezer

23 Mayis 2020
Değerli bilgiler için teşekkürler, sevgiler
AYSEL KİLECİ

AYSEL KİLECİ

23 Mayis 2020
Geçmişimize ,müziğimize,edebiyatımıza ve genel olarak sanata ışık tutmuş birini tanımak beni mutlu etti.O,içimizden biri...
Halit Çalışkan

Halit Çalışkan

23 Mayis 2020
Tamar hanım yine güzel bit tarihi canlandırmışsınız tebrikler yeni yazılarınızı bekliyoruz
Ceyda Çiltaş

Ceyda Çiltaş

23 Mayis 2020
Bilgilendirme için teşekkürler Tamar hanım, çok güzel bir anlatım olmuş.Tebrikler..
ERTUĞRUL ÖZBAĞ

ERTUĞRUL ÖZBAĞ

23 Mayis 2020
HALKLAR BİRBİRLERİNİN İÇİNDE YAŞADIKÇA ORTAK BİR KÜLTÜRDE BİRLEŞEBİLİYORLAR .EMPERYAL GÜÇLER BUNLARDAN BİRBİRLERİNİ AYIRMAK İÇİN HER ŞEYİ DENİYORLAR İNSANLIK BİR GÜN BU ORTAK KÜLTÜRÜNÜ GELİŞTİRECEK VE BU SEVİNCİN BİLİNCİNDE OLACAKTIR.
Suna Gülgüden

Suna Gülgüden

23 Mayis 2020
Dikran Cuhaciyan hem Türk hem de Ermeni kültürüne hizmet etmil çok değerli bir müzik adamıymış. Ne kadar şanslı ve bizlerde ne kadar şanslıymışız ki her iki kültüre ve bütün dünyaya eserlerini ve başarılı çalışmalarını sunmuş, bir kültürel mozaik oluşturmuş. Edison'un bulduğu ampulü bütün dünya, Pastör'ün bulduğu kuduz aşısını yine bütün dünya kullanmsktadır. Çünkü insanlar bütün dünya ve kültürlere hizmet etmektedirler. Dikran Cuhaciyan'da bu yüzden çok değerli, çalışmalarını alkışlıyoruz.
Gülten Aydeniz

Gülten Aydeniz

23 Mayis 2020
Bu güzel yazınızı büyük bir dikkatle okudum . Yüzyıllardır bu topraklar büyük bir mozaik . Bu mozaik içinde olan güzel yürekli insanlar çok değerli eserler uretmislerdir . Leblebici hor hor marş funebr ismini duymuştum . Şimdi de kaynağını öğrendim . Çok teşekkürler . gönlünüze ve kaleminize sağlık.
Nurdan Erakıncı

Nurdan Erakıncı

23 Mayis 2020
Değerli bilgilendirmeleriniz için çok teşekkür ederim Tamar hanım, yine çok güzel bir yazı olmuş, sevgiler.
Yusuf Aydan Mut

Yusuf Aydan Mut

23 Mayis 2020
Bize değerli bir ustayı tanıttınız. Teşekkür ediyorum.
Necla Taş

Necla Taş

27 Mayis 2020
Etnik köken gerçekten önemli değil, topluma hizmet edip arkasında eserler bırakan sanat insanları değerlidir bizim için..kendisini yad ettiğiniz ve bizleri bilgilendirdiğiniz için çok teşekkür ederim

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.