Zürih’te bir Gelenek. Sprüngli Pastanesi

Zürih’te bir Gelenek.. Sprüngli Pastanesi

Herkese Merhaba; Isviçre'ye bir yolculuğa ne dersiniz? 

Dünyaca ünlü lezzet noktalarını, çeşitli pastane veya atölyeleri ziyaret ederek sizlerle buluşturmak istiyorum.

İlk durağım Avrupa’nın en güzel ülkelerinden İsviçre’nin başkenti Zürih! Meşhur çikolatalarını tatmak isteyenlere özel gastronomi turları düzenlenen kentte, her köşe başında bir çikolata & şeker dükkanı görebilirsiniz.

Zürih'in dünya çapında ünlü pastanesi Sprüngli'yi, sizler için ziyaret ettim. Tarihi 1830’lu yıllara uzanan, İsviçrelilerin damaklarında vazgeçilmez bir tad olmayı başarmış, Sprüngli’yi başta Zürih olmak üzere, Cenevre, Basel, Bern, Gallen, Luzern gibi gibi İsviçre’nin diğer şehirlerinde görebilirsiniz. Muhteşem trüff ve pralin çikolataları, özel gün pastaları (ahududulu favorim oldu), klasikleşmiş luxemburgerlisi ve carac chocolate tartı (isviçreli diye de biliniyor) ve daha pek çok lezzeti gerçekten inanılmaz.  

 

  

Sürpringli’nin adı aslında “Confiserie Sprüngli”, olarak geçiyor, çünkü “Confiserie” kelimesi şekerci dükkanı anlamına geliyor. Küçük tatlı atıştırmalıkların, şehrin genel tatlı kültürünü yansıttığı Zurih’te pastanelerin tatlı, şeker veya çikolata dükkanı isimleri ile anılmaları şaşırtıcı değil.

Sprüngli’de tadabileceğiniz enfes lezzetler var. Le carac suisse, Meyveli Charlotte, Pralin çikolata (Sprüngli), Truffes Cake, trüff çikolata, orangen cake ve truffes cake, Himbeerrahm Patisserie (Ahududulu Pasta) bunlardan sadece birkaçı. Luxemburgerli ise İsviçre’ye özgü bir macaron türü. Fransa’dan macaron adıyla yayılan tatlının daha minik boyutlarda hazırlanmış hali.

Sprüngli’de Pralin Çikolata (Praliné) ve Trüf (Truffe): Pralin en az %25’i çikolatadan oluşan, içi ganaj, nugat, fındık, fıstık, likör gibi malzemelerle doldurularak yapılan genelde tek lokmalık çikolata tipi. Çikolatalı trüfün hazırlanışı ise ülkeden ülkeye değişiklikler gösteriyor. İsviçre’de eritilmiş çikolatayla kaynayan süt kreması ve tereyağının karışımından oluşuyor. Sprüngli, pralin ve trüf deyince de akla gelen ilk yer. İsviçre’ye yolunuz düştüğünde Sprüngli’ye uğrayıp; bir kutu dolusu tatlı atıştırmalıklarından alarak kendinizi şımartabilirsiniz.

Bir sonraki tatlı durağında görüşmek üzere..

Sevgiyle kalın

Nalan OĞLAKÇIOĞLU

17.07.2020

 

 

  

  

 

 

10 Yorum

Serdar Taştanog

Serdar Taştanog

16 Temmuz 2020
Nefis görüntüler benim gibi tatlı çikolata düşkünü biri için sitesinde Nalan hanım gibi bir gastrolog olması hiç şaşırtıcı değil.Tatli kurabiye peşinden seyahate çıkmış biri olarak sanırım Nalan hanımın çizdiği rotaları takip edeceğim.Tabi kilo olayı içinde sitede birde diyetisyen yazar şart anlaşıldı Teşekkürler.Emeğinize sağlık.
Sonay Ovissi

Sonay Ovissi

16 Temmuz 2020
Merhaba Nalan hanim Hayatimin olmassa olmazi tatlilarindan bahsetmeniz valla beni mutlu etti. Birde bir nostalji oldu benim icin yillar once isim geregi gittigim Zurih’de yedigim kavunlu tarti hatirladim.Super bir lezzetti. Emeginize saglik Diger tatli yolculugunda bulusuruz.
Gülten Aydeniz

Gülten Aydeniz

16 Temmuz 2020
İsviçre de ablam ve iki yegenimden ilk geldiklerinde mutlaka ama mutlaka hepsinden isteyeceğim. Serdar hocam harika bir yazı muhteşem lezzetler dolu . Çok teşekkürler
Gülten Aydeniz

Gülten Aydeniz

16 Temmuz 2020
Sevgili Nalan hanım çok özür dilerim . Dikkatsizligime verin . Biran yazıyı Serdar hocam dan geldigini düşünerek yorum yaptım. Ama çok lezzetli bir yazı . Çok teşekkürler
ERTUĞRUL ÖZBAĞ

ERTUĞRUL ÖZBAĞ

16 Temmuz 2020
BİRDEN ESKİ HATIRALARIM CANLANDI,BENDE BİR ÇOK KEZ GİTTİM ZÜRİH E VE O TADLARDAN TADDIM.ORMAN VE GÖL BİR ARADA ZÜRİH BENCE DÜNYANIN EN GÜZEL ŞEHİRLERİNDEN BİRİSİ. ÇİKOLATA DA YANINDA OLUNCA ZÜRİH İN ENFES GÜZELLİĞİ ORTAYA ÇIKIYOR.
Halit Çalışkan

Halit Çalışkan

16 Temmuz 2020
Nalan hanım yazınızı okurken ağzımız tatlandı tebrikler teşekkürler yeni yazılarınızı merakla bekliyoruz
Esin Tütüncü

Esin Tütüncü

17 Temmuz 2020
Nalan hanım yazınızı keyifle okudum. Fotoğraflara baktıkça insanın tatlı yiyesi geliyor.Hepsi birbirinden güzel
Ümran özbey

Ümran özbey

18 Temmuz 2020
Hiç kimsenin hayı
Suna Gülgüden

Suna Gülgüden

19 Temmuz 2020
Şeker tadında bir yazı olmuş!! İnşallah bir gün bizim de yolumuz oraya düşer!! Resimler harika!! İştah arttırıcı ve harika görünüyorlar!! =
Ceyda Çiltaş

Ceyda Çiltaş

19 Temmuz 2020
Nalan hanım hoşgeldiniz, bir çikolata bağımlısı olarak yazınızı ilgi ile okudum. Paylaşımlarınız için çok teşekkür ediyorum. Sevgiler..

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.